Dags att bryta upp – Svar på tal

Föregående inlägg  – Dags att bryta upp – är inte måhända inte invändningsfritt!

Arbetsplats - Utmaningar och möjligheter

 

”Skälet till att arbetsplatser måste gestaltas så aktivt är att förutsättningarna ofta är ganska eländiga. Fula material, låg rumshöjd. Vackra industrilokaler behöver mindre tillägg och då kan ljus och rumsskapande element fungera utmärkt som bekant. Men de förutsättningarna är ju inte så vanliga. Och då får man ta i lite”

”Bra inlägg! Man kan bli kräkfärdig över alla påkostade och superdesignade kontor, som man säkert kommer att tröttna på och tvingas bygga om för dyra pengar”

”Att ifrågasätta behovet av profilera organisationen är fel tänkt. Utåt beskriver man sin kultur och affär. Inåt bidrar en särskild gestaltning till att skapa stolthet och tillhörighet hos medarbetarna. Båda behövs.”

”En av arkitekturens viktigaste uppgifter är att genom en tydlig gestaltning skapa överenskommelser om rummets användning och bidra till framgångsrika beteenden. Då måste man ta i lite!”

”Ja eller hur! På teatern är man ju van att skapa flexibla scenlösningar och arbeta med små medel. Men det kräver scenografis kompetens. Och inte minst kvalificerad ljussättning, vilket i så fall måste prioriteras.”

”Att ta medarbetare som är vana att ha framförhållning och en någorlunda stabil tillvaro, och sedan placera dem i någon sorts konstutställning är ju helt orealistiskt! Att bidra med vardagstrivsel och trygghet är faktiskt kontorets uppgift, alla kan inte bära sånt inom sig var än man går och står.”

”Jaha, och vad har Du tänkt att arkitekter och möbeltillverkare ska göra? Sitta och vänta på att få jobba som flyttfirma när kunden plötsligt ska möblera om lite?”

”Ja visst är det lustigt. Att inte fler tar chansen att beskriva kundnyttan istället för sig själva!”

”Försök göra bättre själv din dryga djävel.”

. . . . . .

OK, jag ska försöka!

/ TNB

Kommentarer inaktiverade.